Prostą zasadą dotyczącą robienia zapasów do kampera jest minimalizowanie wszystkiego. Staraj się zabierać wszystkiego jak najmniej i w jak najmniejszym rozmiarze. Dotyczy to także wyposażenia kuchni i zapasów kuchennych do kampera.
Wyposażając kuchnię można uciec się do różnych sposobów oszczędzania przestrzeni. Z łatwością mieszczące się w szufladzie składane miarki kuchenne, durszlaki i miski są dobrym przykładem. Oszczędzają masę miejsca, a jednocześnie pozwalają gotować w kamperze w sposób kreatywny z całym kuchennym wyposażeniem pod ręką.
Przyprawy takie jak ketchup można kupić w małych butelkach. Wyposażenie lodówki i szafki w zapasy ulubionego jedzenia jest konieczne. Nie zapomnij także o ręcznikach, papierze toaletowym, płynie do naczyń i mydle. Zamiast mydła w kostce zabierz mydło w płynie. Łatwiej go używać w kamperze.
Gumowa mata jest doskonałym sposobem by utrzymać przedmioty na półkach i w szafkach, zapobiegając ich przesuwaniu w trakcie jazdy kamperem.
Szafki w kamperach są zwykle dość małe, a zwyczajne druciane wieszaki mają tendencję do ześlizgiwania się z drążka kiedy kamper jest w ruchu. Najlepszym rodzajem wieszaków do kamperów są takie z mocno zawiniętymi hakami, które nie będą się huśtały i zsuwały z drążka. Niektórzy ludzie wyginają wieszaki aby jeszcze ściślej obejmowały drążek. Ubranie nie będzie się tak łatwo ześlizgiwało z wieszaków, które są pokryte materiałem.
Bardzo dobrym pomysłem jest zabranie ze sobą w podróż kamperem wycieraczki. Położona przed drzwiami pozwoli uniknąć wnoszenia do środka brudu, trawy, kurzu i błota.